compassie (dutch version)

Compassie

Het is lang geleden dat ik hier wat heb geschreven. Er is veel gebeurd, en werk en leven nam veel tijd en energie van mij in beslag.

Veel gebeurtenissen van de afgelopen maanden en jaren waren schokkend. Ze hebben één ding gemeen. De reactie vanuit mijn oude zelf, mijn oude ik, was vaak woede, verdriet, onbegrip, boosheid, angst. De reactie die eigenlijk nodig was om daadwerkelijk een verandering teweeg te brengen was compassie. Of zoals een mooi oud nederlands woord het zegt: mededogen.

Compassie hebben met een mankend lammetje, een kever op zijn rug, een hongerend kind of een oudje met een stok is voor de meeste mensen redelijk makkelijk. Maar wat als compassie gevraagd wordt voor iets of iemand waarvan ons bloed gaat koken? Compassie met de mensen, die zwaneneieren met embryo’s erin naar de zwanenbeschermster gooien. Compassie met mensen die werken in de veeïndustrie en niet zien hoe ver hun handelen verwijderd is van de natuur. Compassie met de mensen die te paard onder een opgeknoopte gans doorrijden om het hoofd er af te rukken. Compassie met de mensen die vol opgekropte haat en onbegrip reageren op anderen, die huis en haard verlaten hebben op zoek naar vrede en veiligheid. Compassie met hen die je uitlachten en uitschelden voor boomknuffelaar omdat je hen om compassie vraagt. Compassie met de pestkoppen op het schoolplein. Met de hangjongeren in de wijk. Compassie met mensen die andere wezens leed berokkenen en daar geen probleem in lijken te zien. Wat heeft hen zo gemaakt?

Dat is compassie voor gevorderden. Dat is compassie 2.0. En ongelofelijk moeilijk. Want ons oude ik wil straf, schuld, boete, gerechtigheid, genoegdoening. Ons oude ik vraagt om oog om oog, tand om tand. Vergelding. Wraak.

Ons oude ik wil bloed zien vloeien en koppen zien rollen. Ons oude ik is vergeten hoe vaak we dit al hebben toegepast, en hoe bitter weinig verschil het ten lange leste heeft gemaakt. “You can bomb the world to pieces, but you can’t bomb it into peace”. Je kunt de wereld stuk bombarderen, maar je kunt de wereld niet naar vrede bombarderen…

Maar let wel. Compassie tonen betekent niet hetzelfde als goedpraten, vergoeilijken, met de mantel der liefde bedekken. Degenen die je een boomknuffelaar noemen omdat je om compassie vraagt, bagatelliseren de kracht van compassie en zetten je weg als een naieveling, iemand die zijn hoofd blijmoedig in een emmer vol regenboogkleurig zand stopt en problemen niet onder ogen wil zien. Compassie betekent niet rechttrekken wat krom is, maar wat krom is bloot leggen en dan helpen weer rechtop te staan.

Dus moeten we op zoek naar een nieuw paradigma. Een paradigma van de oude wijzen, die zeiden ‘jouw pijn is mijn pijn’. ‘Voorwaar ik zeg u, wat u de minste van mijn broeders hebt aangedaan, dat hebt u ook mij aangedaan’. ‘Vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen’. De ware betekenis van zulke uitspraken dringt pas door als je voorbij je woede, je angst, je onbegrip en je verdriet gaat. Als je op zoek gaat, gaat pellen, naar die ene prachtige kern, diep verborgen onder lagen van angst, boosheid, verdriet, indoctrinatie, woede, dan kom je bij de ziel, de kern, datgene dat net als jij afkomstig is van hetzelfde licht. Datgene dat net als jij vergeten is dat alles één is en één alles is. Pas dan kun je vergeven. Pas dan ervaar je echt, wat compassie inhoudt. En de weg erheen is lang, vol bochten, keer om – momenten, een pets tegen je voorhoofd en stop, denk, doe bankjes.

Compassie is liefde. Dus als je misstanden deelt, deel dan niet alleen de misstanden, maar ga ook actief op zoek naar oplossingen. Leef je woord, ‘walk the walk, talk the talk’. Deel ook je verwondering, zodat anderen mee mogen genieten. Deel je liefde, zodat anderen die liefde ook mogen ervaren. Omarm je eigen imperfecties. Je bent niet roomser dan de paus. Je mag falen, je mag struikelen, je mag het af en toe grandioos mis hebben. Zodat je vervolgens je best kan doen te slagen, door te lopen en rechtvaardig te zijn. Ook al lukt het allemaal niet in een dag 😉

Namasté

Four winds and Blessed Be

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s